Bir önceki yazımda WPF’de kontrol içerisindeki kontrollerde oluşan “event” sorunundan bahsetmiştim. Aslında sorun değil, WPF’deki “event” yaklaşımının biraz farklılaştığını belirtmeye çalışmıştım. Bu yazıda biraz daha derinlere girip, WPF’deki “Routed Events”‘den bahsetmeye çalışacağım.

WPF, kullanıcı deneyiminin uygulamalarda daha rahat bir şekilde uygulanmasını amaçlıyordu hatırlarsanız. WPF’in ortaya ilk çıktığından beri Microsoft’un altını çizdiği nokta bu yönde. Bu bağlamda, standart bilgisayar uygulamalarında ki standart arayüzler yerine kullanıcının çok daha kolay kullanabileceği bir arayüz sunmak ve bu arayüz ile sunulan bilgileri de daha anlamlı bir görsellikte sunarak kullanıcı deneyimini uygulamalara katmak WPF’in ilerlediği yollardan bir tanesi diyebiliriz. Bu yaklaşımdan dolayı, WPF ile beraber alıştığımız kullanıcı kontrollerinden farklı bir yapı karşımıza çıkıyor. Tıkladığımız düğmeler WPF ile beraber daha farklı amaçlar için kullanılabilir hale geliyor. Ya da bir çok elemandan, seçim yapabileceğimiz kullanıcı kontrolleri içerik olarak daha anlamlı bilgiler içermeye başlıyor.

Mesela bir düğme(button)nin içine resim koyarak, düğmenin görselliğine farklı anlamlar yükleyebiliyoruz.Bu çok basit bir örnek oldu gerçi ama demek istediğim, WPF’de kullanıcı kontrollerini, farklılaştırarak zenginleştirebiliyoruz. Kontrolleri iç içe kullanabiliyoruz. Bir “button”(düğme) içine “image”(resim) kontrollü koymak gibi. Katmanlı bir kullanıcı kontrolü yapısı var demek biraz daha netleştirebilir belki.

“Routed Events” kavramı da bu yapıdan dolayı ortaya çıkıyor. Yukarıda bahsettiğim kontroller üzerinden örneklendirmek daha anlaşılır olacak sanırım. Aşağıdaki uyduruk resimde(:)) bir “button” içinde “image” var.

Şimdi “button”a tıklandığı zaman “click” olayı oluşur bildiğiniz üzere. Ve tıklandığı zaman ne olmasını istiyorsanız bu olaya(event) denk gelen metodda ilgili kodu yazarsınız. “button” tıklandığı zaman ne oluyorsa, aynı işlem üzerinde “image” kontrolü olan “button”a tıklandığında da olmalı. Tıklanan alan “image” kontrolüne denk geliyorsa tıklama işleminin “button” tarafından da anlaşılıyor olması lazım. Bundan dolayı “image” üzerinde bazı işlemlerin, “image”ı içeren kontroller tarafından da algılanabiliyor olması lazım. WPF bu işlemi “routed events” kavramı ile gerçekleştiriyor.Özetle WPF’de bir “event” başka elemanlara yönlendirilebiliyor.

Bir önceki yazıda gerçekleşen olayın sebebi bu yani. WPF’de bir uygulama geliştirirken, “routed events” kavramını kendi geliştireceğiniz kontrollerde kullanmanız kaçınılmaz olacaktır. İlerleyen yazılarda bununla ilgili çok basit bir örnek göstermeye çalışıyor olacağım…Şimdilik bu kadar.

Not: “button” ve “image” anlaşılır bir örnek olması açısından kullandığım kavramlar. WPF’deki mevcut tüm yapılar için “routed events” kavramı geçerlidir.