Geçen gün bir arkadaşımın WPF(Windows Presentation Foundation)’den çektiği dertleri Twitter’dan gördüm ve benzer bir sorunu yaşadığım için şaşkınlığını çok iyi anladım. WPF kavram olarak çok güzel şeyler vaad ediyor olsa da, açıkcası tam olarak oturmuş bir yapı olduğuna inanmıyorum. İlk çıktığı zamandan beri kendimce küçük uğraşlar ile WPF’i elimden geldiğince takip etmeye öğrenmeye çalıştım,çalışıyorum da. Diğer .NET Framework yapıları ile kıyaslandığında farklılıkları ve değişiklikler ciddi anlamda uğraştırıyor.Neyse çok dağıtmadan konuyu, özüne dönelim.

WPF’de “control” yapısı, ASP.NET ve Windows yapısına göre biraz daha farklı. Bu farklara değinmek şimdi uzayacağından sadece farklı olduğunun altını çizmek yeterli olacaktır şu aşamada.

Sorunumuz ne peki? TabControl içinde kullandığımız Listbox,Combobox gibi yapılarda “SelectionChanged” event’i(olayı) çalıştığı zaman tabcontrol’ün de “SelectionChanged” event’i çalışmakta.Bunun nedenlerini inceleyerek sorunu çözmek, WPF’i anlamak adına daha faydalı olacağından olayın en temeline inerek çözümü sunmaya çalışacağım.

WPF’de “Selector” diye bir sınıf var. Listbox,Combobox gibi seçme işleminin yapılabileceği kullanıcı kontrolleri bu sınıftan türemekte.  “Select” operasyonunun yapılacağı kontrollerin “Selector”dan türemesi kavram olarak bakıldığında çok normal. WPF’de TabControl diye bildiğimiz sekmeli bir yapı sunan kontrolde WPF’de “Selector”dan türemekte.Yani ListBox,Combobox ve TabControl aynı kategoride diyebiliriz daha basitçe.Bu kontrollerin “SelectionChanged” event’i Selector sınıfından gelmekte ve dinlenmekte. TabControl’ün veya Combobox’ın ne yazık ki kendilerine özgü düzenlenmiş bir SelectionChanged event’i yok.Bundan dolayı “Selector.SelectionChanged” event’i tetiklendiği zaman Selector sınıfından türeyen sınıflarda bu event’i kontrol etmeye çalıştıklarında başarılı olacaklardır.Yani daha açık bir şekilde; TabControl’ün SelectionChanged event’inde çalışan bir metodu olduğunu varsayalım:

81 protected void TabControl1_SelectionChanged(object sender, SelectionChangedEventArgs e)

82 {

83 //tab seçildi

84 }

Aynı şekilde Tabcontrol’ün içindeki bir ComboBox’ın da aynı event’de çalışacak bir metodu olduğunu varsayalım:

86 protected void Combobox1_SelectionChanged(object sender, SelectionChangedEventArgs e)

87 {

88 //combox’da seçildi

89 }

Uygulama çalıştığı zaman ComboBox’dan bir seçim yaptığınızda, ComboBox’ı içeren kontrolün(TabControl oluyor bu durumda) de SelectionChanged olduğu zaman çalışacak metod da çalışacaktır…Çok ilginç değil mi? Bunun nedeni yukarıdaki kısa açıklama. Ama asıl nedeni WPF’de ki event mekanizması.WPF ile beraber Routed Events diye bir kavram hayatımıza giriyor.Bir sonraki yazımda bunun ne olduğunu anlatmaya çalışacağım, çünkü WPF ile uğraşanlar için oldukça önemli bir şey olduğuna inanıyorum.Neyse sorunumuza dönelim…Şimdi en son combobox’ı seçmiştik ve tab kontrolününde metodu çalışmıştı. Bunu istemiyoruz tabi ki…Peki ne yapacağız…

Event argümanlarının(e parametresi oluyor metoddaki) “Handled” diye bir özelliği var. Bu özelliği “true” olarak değiştirdiğiniz zaman oluşan olayı(event) yakalamış olduğumuzu belirtiyoruz.

86 protected void Combobox1_SelectionChanged(object sender, SelectionChangedEventArgs e)

87 {

88 //combox’da seçildi

89 e.Handled = true;

90 }

Bu sayede TabControl’ün event’i çalışmamış oluyor…WPF ile geliştirme yaparken, bu tarz sorunları aslında sorun olarak değilde, değişiklik olarak algılamak gerekiyor sanırım.Neyse şimdilik bu kadar…Her türlü soru,sorun,düşünce fikir paylaşımına açığım,bekliyorum…(: