Önceden yazdığım (Kasım 2017 ortası) ama yeni fark ettiğim bir yazıyı şimdi yayınlayabiliyorum. Yayınlama sebebim, güzel bir gelişme hakkında Webrazzi’de yayınlanan haber aslında. Türkiye İş Bankası’nın yeni veri merkezi ile ilgili…Mutlaka okuyun derim. https://webrazzi.com/2017/12/18/turkiye-is-bankasi-dijital-donusum/  Benim yazı ise aşağıda, buyrun efenim. Hızlıca bir göz atın derim. Zevkli 🙂

Bir ara veri merkezi konsepti Türkiye’deki şirketler için önemli bir konuydu. Son yıllarda tüm IT şirketleri ya da ciddi anlamda IT operasyonu olan şirketler veri merkezlerine yatırım yapıyordu.

Son bir kaç senedir bu yatırımlar biraz azalmış daha doğrusu farklı yatırımlar bunların önüne geçip bu konuların unutulmasına sebep olmuştu. Önümüdeki zamanlarda tekrar “veri merkezi” projelerinden bolca haber duyabileceğimizi paylaşmak isterim. Mevcutların yenilenmesi, yeniden yapılanlar ya da operasyonel olarak değişmelerini örnek verebilirim.

Önümüzdeki yakın günlerde Türkiye İş Bankası’nın, Garanti Bankası’nın yeni veri merkezlerinin reklamlarını, IBM ve Oracle’ın veri merkezi hizmetlerinin yeniliklerini “reklam” konsepti altında ülkemizde, Türkiye’de daha sık görebiliriz şeklinde kendi dedikodumu paylaşım. Şimdilik dedikodu ağırlıkları daha yüksek ama ilerleyen zamanda daha sık duyacağız diye inanıyorum. Mevcut yenilenenler teknolojik olarak belli ihtiyaçları karşılamak adına tasarlanıyor. Güçlü bir yazılım alt yapısı desteği şu an öncelikli olsa da tüm veri merkezlerinin son tier 4 desteğine sahip olması veri merkezlerinin en büyük özelliği. Hata toleransı olsun, yedekleme olsun, güvenlik olsun, performans olsun ciddi anlamda çok kuvvetli veri merkezleri ülkemizde artık günümüzün hatta 2018’in konusu. Açıkcası mimari olarak çok bildiğim konular değil ama ilgilenenler varsa, enerji tüketimi, kablo alt yapısı, soğutma, lokasyon, acil durum falan konularını araştırsın çok değişik konular…Hatta Tier4 konularına da giriş yapın derim.

Türkiye İş Bankası yeni lokasyonu ile mevcut veri merkezini “ciddi” bir şekilde güçlendirmiş olarak karşımıza çıkıyor. Garanti Bankası’nın yeni teknoloji merkezi de (biterse tabii, ama bu sefer bitiyor, kesin bilgi yayalım,tüm yazı içerisindeki tek doğru şey bu bilgi 😛 🙂 sanırım ) yeni binasıyla veri merkezini çok güçlendirmiş bir şekilde yerini alacak. Ülkedeki “cloud” yatırımları ve oluşumları kısıtlı olduğu için firmaların kendi veri merkezlerini oluşturmaları ve işletmeleri onlar için hala ciddi bir getiri. Bu sene bunun ciddi haberlerini sık sık duyacağız diye düşünüyorum. Azure Stack sayesinde mevcut veri merkezlerinde Azure kullanımları şirketlerin kendileri bazında sınırlı sayıda gündemimizde olacak. Ortadoğunun bu konuya daha sıcak bakması bizden hızlı ilerlemesine sebep olabilir, bunun altını çizmek isterim. İlgilenen varsa bir takip etsin…

Şimdilik daha çok bankaların bu tarz veri merkezlerinin bir oyuncusu olacağını düşünüyorum. FINTECH sektörü, AI ve Raporlama ihtiyaçları bankaların veri merkezlerini önemli hale getirse de, diğer IT şirketlerinin de veri merkezlerine yöneleceğine inanıyorum. Dijital Dönüşüm projeleri ve Dijital Üretim konuları ile artık tüm IT şirketleri daha yoğun bir şekilde dijital dünya oyuncusu olacak. Fiziksel olarak veri merkezleri bu oyunlara ev sahipliği yapacak gibi.

Spekülasyon ve dedikodu konulu bu yazım umarım ilerleyen zamanda gerçekler ile tüm IT çalışanlarını mutlu eder. 🙂