Windows 10 ile beraber, Microsoft yeni bir browser duyurdu bildiğiniz üzere. Önceleri Project Spartan kod adı ile anılan daha sonra resmi olarak Microsoft Edge ismini alan bu browser, Windows 10’nun en çok merak edilen uygulamalarından biri. Dolayısıyla en çok konuşulan, bundan dolayı da en çok yanlış anlaşılmaya sebep olan konusu… Bakalım bizi neler bekliyor…

Microsoft bu yeni browser(Microsoft Edge) ile gerçekten Internet Explorer’ı öldürüyor mu?

Bu sorunun cevabı, şimdilik hayır. Windows 10 ile beraber Internet Explorer kullanmaya devam edebileceğiz. Yani basitçe Windows 10’da Microsoft’un desteklediği iki browser olacak.

Internet Explorer 11Internet Explorer 11, uygulamaların uyumluluk gereksiniminden dolayı bir süre daha ortalıkta olacak. 2016’nın Ocak ayından sonra IE 11 dışındaki tüm diğer versiyonlara destek kalkacak. 2018’den sonra da IE 11’e olan destek kalkacak. Ama “extended” olarak adlandırılan destek 2023’e kadar devam edecek. Sadece güvenlik yamaları ile güncellenecek IE 11, yeni özellikler ile zenginleştirilmeyecek. Internet Explorer’ın hala yaşayacak olmasının sebebi de, hali hazırda kurumsal tarafta olan uygulama uyumluluğu ve diğer Windows sürümlerinin yaşayacak olması.

Peki bu “Microsoft Edge” ne?

Microsoft EdgeEdge kavramı aslında, HTML 5, ES6, CSS 3.0 ile farklılaşan web teknolojilerinden ortaya çıkan bir uyumluluk kavramı. Internet Explorer’ın güncel versiyonlarında, “document mode” kavramından da hatırlayanlar ya da bilenler olacaktır. Windows 10 ile beraber, bu yeni nesil standartlar artık varsayılan özellikler olarak Microsoft Edge tarayıcısı ile özerkliğini kazanıyor. Farklı bir alt yapı ile çalışan Microsoft Edge tarayıcısı, Windows 10 ile beraber Microsoft’un yeni standart tarayıcısı olacak.

Biraz daha derinlere inelim… Internet Explorer, MSHTML olarak adlandırılan bir görüntüleme motoruna sahip. Kısaca IE’deki tüm alt yapının adı MSHTML(Trident diye de biliniyor). Microsoft Edge ile beraber, bu alt yapı ciddi bir şekilde yeniden düzenlenip/yazılıp EdgeHTML olarak adlandırılıyor. Bu alt yapı, güncel tüm web standartlarını destekleyecek şekilde geliştirildiği için yeni nesil web uygulamaları için doğal olarak daha başarılı.

EdgeHtml

Internet Explorer’da olan MSHTML, kısmen de olsa Edge modu ile yeni nesil uygulamalara destek verebilmekte. Ama artık eski bir kod tabanı olduğundan, sürekli gelişen,yeni standartlara destek olması zor. Bundan dolayı da Internet Explorer’ın edge modu, Windows 10’daki Microsoft Edge ile aynı denklikte değil. Yani basitçe, Windows 10’da, Internet Explorer 11’i edge modunda kullanmak ile Microsoft Edge tarayıcısını kullanmak aynı şey değil.

Internet Explorer ve Microsoft Edge arasındaki en büyük farklılıklardan bir tanesi de Silverlight desteği. Microsoft Edge’de Silverlight desteği olmayacak. Dolayısıyla eğer Silverlight’a hala yatırım yapıyorsanız, bir kere daha düşünün.

Kısacası Microsoft Edge, Windows 10’nun karakteristik özelliklerine ve yeni nesil web standartlarına uygun ve bunları temel alarak geliştirilmiş bir tarayıcı. Standart internet tarayıcılarından farklı olarak sunduğu fonksiyonlar ile Windows 10’nun en önemli uygulaması olduğunu düşünüyorum. Tarayıcı rekabetine yeni bir soluk getireceği kesin. Ama ne yazık ki bu rekabet, bize, web uygulamaları geliştirenlere, tasarımcılara vs. yeni problemler yaratacak, benden söylemesi 🙂

Şimdilik bu kadar. Umarım biraz netleşmesi adına faydalı olmuştur. Bakalım ilerleyen zamanlarda daha neler olacak…