Bazı ülkeler vardır, gitmek isterseniz ama hiç bir zaman önceliği yoktur…3-5 fotoğraf görünce gaza gelirsiniz, ama yurt dışı gezi fırsatı çıktığında planlarınız dahilinde aklınıza bile gelmez. Norveç, işte benim için böyle bir ülkeydi.

Bu yazıyı yazarken, hala Oslo’dayım…Bir kaç gün sonra dönüp, dönünce sakin kafayla yazarım diyordum ki, “sakinliğin” ülkesine gelmişim zaten, daha ne sakin kafası olacak diyerekten şimdiden bir şeyler yazmak istedim. Sıcak sıcak, taze taze… Oslo ile ilgili de bir şeyler yazacağım ama o sonra… Şimdi sadece bir gece kaldığım, Norveç’in ikinci büyük şehri Bergen’e gidelim…

Bergen, Norveç’in ikinci büyük şehri olmasından daha çok, Norveç’in meşhur fiyortlarına(fjord) kapı niteliği taşıdığı için turizm açısından baya popüler. Cumartesi öğlene doğru Oslo’ya inip, trenle Bergen’e gidip, bir gece orada kaldıktan sonra, ertesi akşam tekrar Oslo’ya dönmek şeklinde bir plan yaptım. Oslo’dan Bergen’e trenle gitmek turisti turist yapan 10 maddeden biri olduğu için, 7 saatlik yolculuk ilk başta gözüme yorucu gelse de, tren biletlerimi önceden alıp, hazırlıklarımı tamamladım. Gerçekten mutlaka yapılması gereken bir atraksiyonmuş… Hayatımda geçirdiğim en güzel yolculuktu diyebilirim. Siz de yapın, yaptırın. Yazının sonunda teknik ayrıntılara gireceğim…Biraz sabır.

IMG_1282 IMG_1306

Coğrafya dersi niteliğinde, dağ,bayır,çayır,çimen eşliğinde, ciddi anlamda doğanın içinde seyahat ettiğiniz bir yolculuk sizi bekliyor. Oslo’dan uzaklaşmaya başladığınız andan itibaren, bütün yol boyunca hiç sıkılmadan dışarıyı izleyebilirsiniz. Özellikle yolculuğun sonlarına doğru iş iyice çığrından çıkıyor… Eğer zamanınızı ayarlayabilirseniz, Myrdal istasyonunda inip, Flam treni ile fiyortları tren ile de gezebilirsiniz. Ama açıkcası daha sonra tekrar Bergen’e dönmek sıkıntı olacaktır. Otobüsle falan uğraşmanız gerekecek, o yüzden boşverin…Bergen’de bir gece geçirdikten sonra, ertesi gün turla yapmanız daha sağlıklı olacaktır.

Ben bu kısmını otobüsle yapmak durumunda kaldım. Tren hatlarındaki bakımdan dolayı, böyle bir şeye yönelmekten başka şansım yoktu. O yüzden önceden ayarlamanızda fayda var. Neyse geldik zaten Bergen’e…

Bergen

Bergen, Norveç’in ikinci büyük şehri ama hiç öyle bir hissiyat vermiyor açıkcası. Oldukça küçük, kendi halinde, sakin bir şehir. Bütün şehri yürüyerek, yarım günde dolaşabilirsiniz. Norveç’in doğasına giriş için bir kapı niteliğinde olduğu için ikinci büyük şehri olmuş kendiliğinden bence. Haziran dönemi, daha doğrusu yaz dönemi giderseniz Norveç’de günler ciddi anlamda uzun. Bergen’e vardığımda saat akşam 10.30 civarıydı, ama oldukça aydınlık ve güneşli bir hava beni bekliyordu. “Yılın 260 günü yağış olur” gibi bir bilgiyle vardığım için şehre, biraz şaşırdım, ve sevindim…Akşamın geç saati olmasına rağmen kendi çapında bir hareketi var. Ama güneşin durumunu düşünce, insan daha fazla bir canlılık bekliyor açıkcası. Cumartesi olmasına rağmen, beklediğim hareketi göremedim. Kuzey ülkesi işte…

IMG_1398

Sözde balık pazarı…

Ertesi gün dönüş saatim ile katılmayı düşündüğüm gezilerin zamanı risk yarattığından, şehirde kalıp, şehri gezmeyi tercih ettim. İlk başta biraz pişman olsamda, sonradan açıkcası iyiki şehirde kalmışım dedim. Dediğim gibi şehir oldukça küçük ve yarım günde çok rahatlıkla gezilebiliniyor. Mutlaka görülmesi, gidilmesi gereken müzemsi bir yeri de yok açıkcası, yani bence… Yok ben her yeri gezeceğim derseniz, bir kalesi(tabi ki) ve bir akvaryumu var gezilebilecek. Liman kenti olduğu için, olmazsa olmazı balık pazarı mevcut.

IMG_1396

Eski tahta evler

Bergen çok eskiden büyük bir yangın geçirmiş ve bir çok ev yanmış. Eski evlerden ve mimarisinden çok küçük bir kısım kalmış. Direkt şehir merkezinde, yan yana renkli evler zaten hemen dikkatinizi çekecektir. İçlerine ve ara sokaklarına girebiliyorsunuz belli saatler arası. Çok ilginç olmasa da, görmekte fayda var. Evlerin önünde oturup bir şeyler içmek daha cazip gelebilir ama benden söylemesi.

Olmazsa olmazı dedim balık pazarı ile ilgili, ama açıkcası cidden olmazsa olurmuş. Küçücük bir yer. Pazar kısmından çok yeme kısmı ön planda. Hemen orada alıp, pişirtip yiyebiliyorsunuz. Bilimum kabuklu şey, somon ve balina eti sizi bekliyor. Buraya kadar gelip, yemeden gitmek olmaz(mış)…Yiyin, özellikle balina etini deneyin derim.

Bergen’nin etrafı dağlar ile çevrili. Dolayısıyla etrafında gezecek bir çok yer var. Çeşitli yürüyüş turları falan düzenlenmekte. Şehir merkezinde, kocaman bir turist info’su mevcut. Yapabileceğiniz her türlü aktivite hakkında geniş bilgiyi bulabilirsiniz, zaman konusunda sıkıntınız yoksa değerlendirin derim.

IMG_1355IMG_1382

Fløibanen yani bir feniküler ile şehrin merkezinden, bu dağlardan birine, Floyen’e çıkmanız mümkün. Önünde biraz sıra oluyor ama gözününü korkutmasın. Hızlı ilerliyor… Sadece yukarı çıkış için bilet alın. İnerken yürürsünüz. 1 saat kadar sürüyor iniş ama oldukça keyifli. Floyen’e çıkınca, şahane bir manzara sizi bekliyor. Bütün Bergen’i ayağınız altına alabiliyorsunuz… Floyen’nin daha güzel yanı, içerileri doğru yürüyüş yollarının olması. Ormanın içinde güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz, yapın da zaten mutlaka. Kaybolurum diye korkmayın, kaybolmazsınız… Olmadı, insanları takip edin…

IMG_1367

Panoramik…

Bergen’den dönüşü yine trenle yapabilirsiniz ama önceden uçak bileti ayarlayabilirseniz, Norwegian Airlines’ı tavsiye ederim, 1 saatlik uçak yolculuğu ile dönüşünüzü yapabilirsiniz.

Şimdilik bu kadar, Oslo’da görüşmek üzere…

Özet
  • Oslo-Bergen arası tren yolculuğu olmazsa olmaz…Mutlaka yapın ama önceden alın biletleri. NSB’nin sitesinden almanız mümkün. Alırken bileti, “NSB komfort” sınıfından alın. Ekstra küçük bir miktar daha fazla veriyorsunuz, ama yol boyunca ücretsiz çay-kahve imkanı ve internet-elektrik hizmeti olarak geri dönüyor. Uzun yol, lazım olur…
  • Bergen’e gitmeden önce buradan “Norway in a nutshell” turundan alın. Hem tren olayını halletmiş, hem de fiyord turunu halletmiş olursunuz.
  • Fiyord turunu, Bergen’nin şehir merkezinden de yapabilirsiniz. Ama sabah 8.30 gibi var. Uzun sürdüğü için bu kadar erken ve bir tane var. O yüzden erken kalkmanız gerekmekte. Bilet konusunda da riskli olabilir.
  • Daha kısa fiyord turları da mevcut, turist information binasından saatleri ve ayrıntıları öğrenebiliyorsunuz.
  • Norveç genel olarak pahalı bir ülke, Bergen pahalı yani…
  • Yemek konusunda bir sürü alternatif var. Ama akşam 10.30-11.00’den sonra mutfağı açık olan çok fazla yer kalmıyor. Havanın geç kararıyor olmasına sakın aldanmayın.
  • Balık pazarı kılıklı yerde mutlaka bir şeyler yiyin…Ama martılara dikkat edin, tabağınızdan gözünüzü ayırdığınız an dalıyorlar…