Microsoft, bildiğiniz üzere Windows 8 ile beraber Windows RT adı altındayeni bir versiyon daha çıkarıyor. Aslinda bu versiyon yeni ve farklı bir işletim sistemi değil. Windows 8‘in ARM cihazlarında;-ki bunlar daha çok tabletler oluyor, çalışabilen versiyonu demek daha doğru olacaktır sanırım.

Bu işletim sistemi ile beraber Microsoft, tablet piyasasında da yer edinebilmek için geçtiğimiz aylarda Surface’i duyurdu. Hatta geçtiğimiz günlerde ön siparişleri topladı ve önümüzdeki hafta da artık piyasaya sürüyor olacak. Bayaa hızlı bir ilerleme durumu var yani…Oldukça güzel reklamlar ve teknoloji ile ilgili sitelerde de tanıtımlar ile bir beklenti, bir heyecan ister istemez oluştu, oluşturuldu. Peki bu heyecan, hayal kırıklığına dönüşebilir mi?
Windows RT, başta söylediğim gibi Windows 8’in bir alt kümesi gibi birşey. Dolayısıyla Windows 8’in sunduğu özellikleri beklemek çok da doğru olmaz. Windows RT‘li bir cihaz alırken bunun farkında olun. Sonra “Yok anam bu niye böyle?” falan diye çemkirmeyin… Windows RT, tablet piyasasını ve kullanıcı etkileşimli cihazlara yönelik olduğundan Windows 8’in son kullanıcı için komplike ve gereksiz gelebilecek özelliklerinden tamamen arınmış durumda. Windows 8’de ki gibi çok fazla müdahale etmek mümkün değil. Gerçi ne kadar gerekli olacak bunu bilemiyorum ama Windows söz konusu olunca, akılda bir soru işareti kalmıyor değil.

Windows RT, uygulama açısından Windows 8’e göre daha kısıtlı. Windows RT, sadece Windows Store App(ex-Metro Style) olarak adlandırılan uygulamaları çalıştırabilecek. Yani mevcut eski Windows işletim sistemlerinde kullandığınız uygulamaları Windows RT‘de çalıştırmayı beklemeyin. Aynı şekilde Windows 8 de masaüstü uygulamaları olarak kullanabileceğiniz uygulamaları Windows RT‘de kullanamayacaksınız. Bu nokta yazılım geliştiriciler için oldukça geniş ve ucu açık bir nokta. Bir çok uygulamanın Windows Store App versiyonlarını yazmak için artık çok beklemeye gerek yok. Benzer platformlarda yüzbinlerce uygulamanın olduğu düşünülürse, Windows RT bu konuda oldukça değişik ve güzel uygulamalara ev sahipliği yapacak gibi.

Kullanılamayacak masaüstü uygulamalar diyince, Office uygulamaları ilk akla geliyor. Windows RT‘nin Office versiyonu biraz farklı olacak. Windows RT, sadece 4 tane Office uygulamasını çalıştırabilecek. Word,Excel,PowerPoint ve OneNote… Bu uygulamalar da, hali hazırda kullandığınız bazı özellikleri içermiyor olacak. Mesela Excel’de macro’ları kullanamayacaksınız. Macro içeren mevcut dökümanlarınızı, Windows RT‘de açmak biraz sıkıntılı olacak. Ve evet ne yazık ki Outlook yok. Kurumsal dünyanın iletişim platformu Outlook’un olmaması beni biraz şaşırtsa da, Hotmail’in Outlook adı altında yenilenmesi ve Windows RT‘de yer alıyor olması, kötünün iyisi olarak olaya bakmamı sağliyor. Ama ne yazik ki Outlook’un Exchange desteği mevcut değil. Ancak Exchange Active Sync, özelliği ile sanırım kısmen de olsa biraz kullanmak mümkün olacak. Kısaca Office ürünleri ile alakalı yazılımlar geliştiren kişiler, bu kısıtlamalardan bayaa bir etkilenecek gibi.

Windows RT, domain’e bağlanma desteğinin olmaması(ki olsa, kurumsal şirketlerde sadece belli uygulamaların kullanılmasına izin veren group policy’leri ile baya güzel bir kullanım alanı olabilirdi), şifreli dosya sisteminin eksikliği kurumsal tarafta Windows RT‘li tabletlerin öne çıkmasını engeleyecek en önemli noktalardan bir kaçı bence. Hali hazırda Windows 8’de olan bu özellikleri bir şekilde Windows RT versiyonuna da aktarsalar güzel olabilirdi sanki.

Windows RT‘nin bir diğer eksikliği de Windows Media Player’in olmayışı. Bu eksikliği XBox Music ve XBox Video ile kapatmaya çalışsada, müzik konusunda biraz sıkıntıları olacak gibi.

Peki ya Surface?

Microsoft’un bu yeni tableti bir kere Türkiye’de satışa sunulmayacak. En azından şimdilik. Hatta uzun bir sürede böyle olabilir. Ayrıca bu cihazın şu an Windows RT‘li versiyonu mevcut. Windows 8 Pro’lu bir başka versiyonu daha olacak, ancak henüz onun ayrıntıları çok net değil. Bu cihazda ne yazık ki 3G ya da 4g bir bağlantı seçeneği mevcut değil. Sadece wireless bağlantı opsiyonun olması, mobilite konusunda diğer rakiplerine çok büyük avantaj sağlıyor. Bu nokta uygulama geliştirenler açısından da bir sıkıntı. Sürekli online olamayan uygulamalar ve sync. konusunda oldukça dikkat edilmesi gereken durumlar ortaya çıkacaktır.

Özetle, şu an Windows RT ve Windows RT‘li cihazlara oldukça mesafeliyim. Mevcut sahip olduğum cihazlar ve kullandığım teknolojiler ile ihtiyaçlarimi oldukça kolay karşılayabiliyorum. Daha iyisi için alternatif arayışlarım içerisinde de ne yazık ki şu an Windows RT ve onu içeren cihazlar bana hitap etmiyor gibi. Biraz bekleyip, 2.nesil versiyonlarını kullanmak benim için sanırım daha mantıklı olacak gibi.
Neyse, bu gereksiz kafa karışıklığımı bir şekilde paylaşmam gerekiyordu…Bu yazı ortaya çıktı, umarım bir şekilde de faydalı olur…