http://www.bing.com

“Dünya’nın başka arama motoruna ihtiyacı yok,bir karar motoruna ihtiyacı var”…Bu kadar iddialı bir cümle ile Microsoft yeni arama motorunu(?) duyurdu. Her ne kadar bir çok insan arama motoru kavramına alışık olduğu için Bing’in de bir süre arama motoru adı altında anılacak olması,onun bir arama motoru olduğunu göstermiyor. Ama peki Bing gerçekten bir arama motoru mu?

Aslında değil.Karar motoru(decision engine) şeklinde direk çevirisini yapmak sanırım biraz daha açıklayıcı olur. Karar motoru derken, bazı şeylere karar veren bir sistem aklınıza gelmesin,yani en azından henüz…(:

Bing, bazı kararları vermek için yapmış olduğumuz aramaları filitleyerek bize sunan ve daha doğru karar vermemizde yardımcı olan bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Fotoğraf makinası şeklinde bir aramanın sonucunu, web’de bulduğu her fotoğraf makinası şeklinde getirmeyen, sonuçları, “karanlıkta çekim,ucuz fiyat” gibi bir çok şekilde yorumlayarak,kategorize bir yapıda sunan bir sistem Bing.

Bu tarz arama motorlarının öne çıkacağı zaten belli ortamlarda paylaşılıyordu, Microsoft gibi bir firmanın bu bağlamda en büyük adımı atmış olması heyecan verici. Web’deki tecrübelerin daha yoğun bir şekilde arama kavramına dahil ediliyor olması sanırım gerçekten her türlü bilgiye ulaşmamızı sağlayacak olan şey olacak…

Ayrıntılar için: http://www.discoverbing.com/behindbing/