Microsoft’un geliştiriciler için sanal olarak düzenlediği Connect(); etkinliğinde bugün neler oldu kısa kısa özetlemeye çalışacağım. Merak edenler için derlemiş olalım. Daha fazla ayrıntı ve etkinliğin videoları için tabi ki https://channel9.msdn.com adresini ziyaret etmenizi öneririm.

Connect()

.NET Core ve ASP.NET 5 RC versiyonu çıktı.

1 yılı aşkın zamandır açık kaynak olarak geliştirilen .NET Core ve ASP.NET 5, Release Candiate olarak bugün itibari ile RTM versiyonuna yaklaştı. Bir derleme yazısı olduğu için, uzun uzun neler değişti, neler geldi tek tek anlatmayacağım. Yayınlanan “Release Notes”‘lardan tüm ayrıntılara bakabilirsiniz.

RC ile hem .NET Core’un hem de ASP.NET 5’i “Go Live” lisans modeli ile üretim ortamlarında da isterseniz kullanabilirsiniz. ASP.NET 5’in son versiyonunu http://get.asp.net adresinden indirebilirsiniz.

Entity Framework 7 RC versiyonu çıktı.

.NET Core ile beraber Entity Framework 7‘nin de Release Candiate versiyonu çıktı. Takip edenleriniz bilecektir. EF 6.x ve EF 7 şeklinde bir farklılaşma oldu. Yaklaşım 1 yıldır, .NET Core ve açık kaynak vizyonuna uygun bir şekilde EF 7 de geliştirilmekteydi. Biraz daha lightweight olması ve cross-platform olması ile geliştirme yatırımın büyük bir kısmı buna gidiyordu. Bugün itibari ile RTM’e en yakın versiyonu yayınlanmış oldu. RTM’e kadar bu versiyonuna yeni bir özellik eklenmeyecek ve bildirilen bug’ların düzeltilmesi ve dökümantasyon geliştirilecek. Entity Framework 7 ile ilgili geliştirmelere başlamak, neler oldu, neler değişti bunları takip etmek için http://docs.efproject.net/en/latest/ adresini takip edebilirsiniz.

System.Data.SqlClient da artık cross-platform

.NET Framework’ün veri erişim yöntemleri açısından en çok tercih edilen System.Data.SqlClient da artık cross platform. Yani OS X ve Linux’da da bu uzayadının sınıflarını falan kullanmak mümkün artık. Tabi ki eksiklikleri var. Named Pipes desteği yok, sadece TCP bağlantı desteği var gibi bir kaç handikapı olsa da ilerleyen zaman içerisinde bütün bu eksiklerde giderilecektir. https://gist.github.com/cartermp/3c826e1d15577268eda6 adresinden biraz daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Visual Studio Code açık kaynak oldu…

Cross-platform olarak geçtiğimiz aylarda Visual Studio Code ile tanışmıştık hatırlarsanız. Artık kendisi de açık kaynak dünyasında yerini aldı. Node.js’den, Go’ya, PHP’den Javascript’e, C#’a, HTML’e kadar aklınıza gelebilecek bir çok geliştirme dilini yazabildiğimiz bu basit ama etkili text editörü aynı zamanda “extensions” özelliğini kazandı. Yani artık bu editör için eklenti yazıp, eklenti indirebileceğiniz.

Visual Studio MarketPlace Preview oldu…

Eklenti demişken, daha önce Visual Studio Gallery olarak bildiğimiz, Visual Studio’nun eklenti havuzu çeşitlendi ve Visual Studio MarketPlace duyuruldu. Daha sonra Visual Studio Gallery’nin de yerini alacak bu eklenti havuzu, Visual Studio versiyonları için çeşitli eklentiler indirip, eklentiler yükleyebileceğiniz bir yer olacak. https://marketplace.visualstudio.com/ adresinden eklentilere göz atabilirsiniz. Şimdilik biraz az ama kısa zamanda hızlı bir şekilde artacaktır. Aynı zamanda buradan Visual Studio üyelik modeli de sunulmaya başlanıyor. Yıllık ya da aylık üyelik seçenekleri ile Visual Studio’nun özelliklerinden yararlanabileceksiniz.

Visual Studio Online’da isim değişikliği ve dahası…

Daha önce de isim değişikliği olmuştu ama bu sefer sanırım artık son. Visual Studio’nun TFS ile entegre olan “cloud” ürünü Visual Studio Online artık Visual Studio Team Services. Tabi ki sadece isim değişikliği söz konusu değil. Code Search özelliği, JMeter ile Load test özelliği, test adımlarında yeni özellikler ve daha bir çok buradan öğrenebilirsiniz.

Azure Service Fabric, microservice tabanlı uygulamalar için Preview oldu…

En son Build// etkinliğinde duyurulan, microservices tabanlı uygulamalar geliştirmek ve yönetmek için Azure’da hizmet veren Azure Service Fabric bugün Preview oldu.

Azure ile ilgili tabi başka yeniliklerde duyuruldu. Mesela Azure SDK 2.8 versiyonu çıktı.

 

Geliştiriciler için yeni Visual Studio Dev Essentials programı…

Microsoft, geliştiriciler için yeni bir ücretsiz programı da bugün duyurdu. Visual Studio Dev Essentials adı altındaki bu programla, geliştiricilerin bir çok Microsoft ürününe ücretsiz erişim sağlaması mümkün olacak. Xamarin, Pluralsight gibi farklı şirketlerin ürün ve servislerini de içerecek bu programdan yararlanmak için https://www.visualstudio.com/products/visual-studio-dev-essentials-vs adresini ziyaret etmeniz yeterli.

Microsoft artık çok hızlı çıktı üreten bir yazılım ve servis firması haline geldi. Dolayısıyla yetişmek zor. Umarım başlangıç için bu derleme biraz faydalı olmuştur. Zamanınız olursa, yarın da sanal olarak devam edecek etkinlik. Kaçırmayın derim.