Çok fazla kitap okuyabilen biri değilim ne yazık ki. Mesleğim ile ilgili kitapları biraz daha kolay okuyabiliyorum sanırım. Bir ara blog’da ara sıra okuduğum kitapları paylaşıyordum ya da yazı aralarında bahsediyordum. Eskisi kadar yazmadığım için, eskisi kadar kitap da paylaşmadığımı fark ettim. Son okuduğum bir kaç kitap için, “Süper, herkes bunu okumalı” düşüncesi de ortaya çıkınca, ciddi anlamda başarılı ve faydalı olduğunu düşündüğüm iki tane kitabı paylaşmak isterim.

Microsoft .NET – Architecting Applications for the Enterprise (2nd Edition)

applicationsforenterpriseDino Esposito ve Andrea Saltarello‘nun 2014 Eylül çıkışlı bu kitabı, tam bir referans kitabı olmuş. Yazılım mimarisi, yazılım prensipleri ile başlayıp, Domain-driven design’a oradan da CQRS’e kadar uzanan oldukça zengin bir içeriği var. Güzel yanı, oldukça basit ve anlaşılır bir anlatım diline sahip olması. Kapsamı büyük yazılımlar geliştirirken karşılaşılan problem ve onlara sunulabilecek çözüm alternatifleri kitabın önemli noktaları. DDD ve CQRS gibi kavramların, hangi problemlere çözüm olabileceği, uygulanırken ki zorlukları ve zorlukları aşmak için yapılabilecekler bu ikinci versiyonun yeni içerikleri. DDD’yi merak ediyorsanız, ilk giriş ve başlamak için bu kitap oldukça faydalı. Eric Evans’ın ve sonrasında Vaughn Vernon’nun DDD kitapları daha kolay gelecektir diye düşünüyorum.

Agile Project Management with Scrum (Developer Best Practices)

agile-project-management-with-scrumKen Schwaber‘ın Scrum’ın nasıl uygulanabileceğini case-study’ler ile anlattığı güzel bir kitap. Aslında bu kitabı ilk 2007 senesinde alıp, o zaman okumuştum. O zamanlar Agile kavramlara, Scrum’a uzak olduğum için, bazı noktalar havada kalmıştı açıkcası. Zamanla daha fazla içine girdikçe, daha fazla şey öğrendikçe, tekrardan okumanın faydalı olabileceğini düşünüp, yeniden okumak istedim. Bazı konulara hakim olunca, ikinci defa okumakla case-study’lerin daha gerçekçi ve anlamlı geldiğini söyleyebilirim. Özellikle case-study’lerin sonundaki “Lesson Learned” bölümleri şahane. Şirketinizde Agile pratiklerini uygulamak, Scrum yapmak istiyorsanız ve planlıyorsanız, sizi nelerin beklediğini görmek için güzel bir kaynak.