Kodcu ya da yazılımcı…Fark eder mi? Pek farkında olunmadan, yapılan farklı işlerden ve projelerden dolayı, yazılım geliştirenlere söylenen bir tanım ikiside aslında…Yapılan işi, -yazılım geliştirme, hangisi daha iyi anlatıyor tartışılır. Tartışmak çok da anlamlı mı onu da bilemiyorum. Ama çevremdeki yazılım geliştiren kişileri ve yapılan işleri düşündüğümde kendimce bir şey saçmaladım. Paylaşmazsam olmaz dedim. 😀

Kodcu da yazılımcı da, ikiside yazılım geliştiren kişilerdir, bir kere bunda bir anlaşalım. Ama yazılım geliştirme yöntemleri ve tercihleri farklı kişilerdir. Ve ikisi de bir yazılım geliştirme evresinde gerekli ve önemli rol oynayan kişilerdir. Kodcu, yazılımcıya göre daha çözüm odaklı olabilir. Problemin biran önce çözülmesi kodcu, problemin kaliteli bir şekilde çözülmesi de yazılımcı için önceliklidir. Kodcu, yazılım geliştirirken, hedefinde neyin olduğuna daha iyi bir şekilde odaklanır. Yazılımcı, hedefe giderken, yolda tökezlememek için tedbirli olur. Yazılımcı, başından itibaren geliştirilen yazılımın yaşam döngüsünün bilincinde olur, ona göre geliştirir. Kodcu, yazılımın doğmasına odaklanır. Yazılımcı, yazılım mühendisliğinin ya da literatürün söylediği şeyleri dikkate alır, kodcu bu konulara çok bulaşmadan daha özgür olabilir. Yazılımcı, güvenlik,erişebilirlik,modülerlik gibi çeşitli kalite özelliklerine kafa yorarken, kodcu çözüm sağlayan daha kolay evet diyebilir.

Kodcu vs. yazılımcıKodcu biraz daha özgür düşünebildiği için, aklındaki fikirleri daha çabuk gerçekleştirebilir. Çözüm odaklı düşündüğünden, kullanacağı teknoloji üzerinde fazla komplike arayışlara girmez, çözümüne uygun, hızlı geliştirme yapabileceği teknolojiyi seçer. Startup’lar bu açıdan kodcular için uygun olabilir. Kodcular teknolojiyi daha hızlı tüketirler. Çözümü hızlı gerçekleştirebilmek için bu hafta Ruby ile geliştirme yaparken, haftaya PHP’ye geçebilirler. Yazılımcılar, bu geçişleri çok hızlı yapamazlar. Daha fazla parametreyi değerlendirme aşamasında ele alırlar. Kodcular, yazılımın kullanım anına göre yaklaşımlarda bulunurken, yazılımcılar, yazılımın uzun yaşaması için geliştirme yaparlar.

Kodcu, anlık çözüm geliştirirken, yazılımcılar büyük çerceve içindeki resimi görüp uzun soluklu yazılımları hedefler. Kodcu, yazılımcıya göre, herşeyin yapılabileceğine daha çok inanır. Yazılımcı tecrübeleri doğrultusunda, problemlere daha şüpheyle yaklaşır.

Kodcu, her sektörde rahatken, yazılımcı kurumsal ölçekli orta ve büyük sektörlerde rahattır. Kodcu, problemlere geliştirdiği yazılım penceresinden bakarken, yazılımcı bütün sistem için bakar. Kodcunun geliştirdiği yazılımlar, oluşturduğu çözümler yazılımcının yaklaşımları ile olgunlaşır.

Başta söylediğim gibi yazılımcı da kodcu da, yazılım geliştirme evresinde beraber olması gereken ve önemli rol oynayan kişiler. Yukarıda bahsettiğim farklılıklara çok katılmıyor olabilirsiniz, gerçekten böyle olduğu için yazdığım şeyler de değil aslında. Ama farklı iş ihtiyaçları ve sektörlerde, yazılım geliştirirken, geliştirdiğimiz çözümleri, neden geliştirdiğimizi, geliştirirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorgulamamızı sağlayan iki kavram olarak düşünüyorum. Kısacası her yazılım geliştiren kişi bazen kodcu, bazen de yazılımcı olmak durumundadır diyerekten bitiriyorum…Kalın sağlıcakla…