Team Foundation Server’ın önceki sürümlerinde kurulum bir hayli zordu. Bu zorluk daha çok ürünün bağlı olduğu diğer sistemlerin konfigürasyonundan ve bu sistemlerin farklılıklar gösterebileceğinden kaynaklanmaktaydı. İlk kuruşta sorunsuz bir şekilde TFS kuran bir kişi ile ne yazık ki karşılaşamadım. Ama Team Foundation Server(TFS) 2010 ile bazı şeyler biraz daha kolaylaşmış. Bu kolaylıkları TFS 2010 Beta 2’yi kurarak anlatmaya çalışacağım. Anlatımı “Team Foundation Server 2010 Installing Prerequisites”’lerin yapılmış olduğunu farzederek yapıyor olacağım.

Kurulum dosyasını(setup.exe)’yi çalıştırdıktan sonra standart Visual Studio kurulum ekranlarına benzer bir ekran ile kuruluma başlıyoruz. TFS 2010’nun en büyük özelliği, kurulum yaptıktan sonra konfigürasyon ile TFS’i ayağı kaldırıyoruz. Önceki sürümlerde kurulum esnasındaki konfigürasyonlar ile TFS’i yüklüyorduk. Yeni yaklaşım çok daha başarılı olmuş bence.

1

Kurulum aşamasından bir kaç “Next” ile herhangi bir ayar yapmadan kurtuluyoruz.Kurulumdan çok yükleme demek aslında daha doğru olur. Çünkü TFS 2010 için gerekli temel şeyler sisteme yükleniyor.Sistemde daha önceden yüklü olan bileşenlere göre yüklenecek şeyler farklılık gösterecektir. Hatta gerekli bazı bileşenlerin yüklenmesi sırasında, bilgisayarı yeniden başlatmak gerekebiliyor.
Yükleme bittikten sonra “Team Foundation Administration Console”u çalıştırıyoruz. Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkıyor.

0

TFS ile ilgili tüm kontrolleri bu ekrandan yapabiliyor olacağız. Daha önceki versiyonlarda olmayan bu ekran bir çok işimizi kolaylaştırıyor olacak. Bu ekranda “Configure Installed Features” diyerek TFS’i kullanılabilir hale getirmeye başlıyoruz. İlk olarak karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacak.

2

Bu ekranda ilk dikkatimizi çeken şey soldaki 4konfigürasyon başlığı oluyor. Yukarıda da bahsetmiş olduğum eski sürümlerdeki kurulum ayarlarını bu başlıklar ile yönetmek daha kolay oluyor. Bu başlıkları şu şekilde açıklayabiliriz.

  • Basic: TFS 2010’nun çalışabilmesi için gerekli tüm konfigürasyonların varsayılan değerler ile yapılmasını sağlar. Varolan Sharepoint veya Reporting Service entegrasyonlarını kendiniz yapmak istiyorsanız bu konfigürasyon seçeneği buna izin vermez.
  • Advanced: Varolan Sharepoint veya Reporting Service entegrasyonularına göre kurulumu konfigüre edebileceğiniz opsiyondur.
  • Application-Tier Only: TFS’e “Load Balance”in ayarlarını yapabileceğiniz, TFS’i başka bir sunucuya taşıyabileceğin konfigürasyon ayarlarını yapmanızı sağlar. Bu opsiyon ile kurulum yapmak için TFS’in daha önceden kurulu olması gerekmektedir.
  • Upgrade: Adı üstünde önceki TFS versiyonlarından upgrade etmek için kullanılacak olan seçenektir.

“Basic”i seçerek “Start Wizard” diyerek en kolay şekilde TFS 2010’u konfigüre etmeye başlıyoruz.

3

“Next” dedikten sonra karşımıza çıkan ekran ile TFS 2010’nun kurulucağı SQL ortamını ayarlıyoruz. TFS 2010 ile SQL Express üzerine de kurulum yapabiliyoruz. İstediğiniz ortamı seçip “Next” diyerek devam ediyoruz.

4

Kurulumu var olan bir SQL sunucusunun üstüne yaptığımdan dolayı bir sonraki ekranda hangi SQL ortamına kurmak istediğimi belirteceğim ekran karşımıza çıkıyor. Test diyerek SQL sunucusuna bağlantıyı test etmemiz gerekiyor bu ekranda.

5

Bu ekranıda “Next” diyerek geçiyoruz.Bir sonraki ekranda kurulumun hangi ayarlar ile gerçekleşeceğini gösteren ekran bizi karşılıyor olacak. Buradaki ayarları değiştirmek istiyorsak, kurulu iptal edip, “Advanced” modda tekrar başlatmamız gerekecek.

6

“Next” diyerek bu ekranı da geçiyoruz. Bu ekranda sistemin kuruluma hazır olup olmadığı kontrol ediliyor. Eğer her hangi bir sorun varsa, hata şeklinde kurulum bizi uyarıyor olacaktır. Bir kaç uyarı şeklinde mesaj ile kurulum bilgilendirme yapabiliyor, ancak bu kontrollerden “Passed” şeklinde geçtiyseniz bu uyarıları çok da önemsemeyebilirsiniz.

7

“Configure” diyerek bu ekranı da geçiyoruz ve TFS 2010 kurulumu daha doğrusu konfigürasyonu başlıyor.

9

Bu konfigürasyonlardan sonra kurulum işlemi başarılı bir şekilde tamamlanmış oluyor ve TFS 2010’u kullanabilecek duruma geliyoruz.Önceki sürümlere göre oldukça hızlı ve kolay bir kurulum oldu değil mi?
10

İlerleyen yazılarda Team Foundation Server 2010 ile ilgili daha fazla konuya yer vermeyi planlıyorum. Her türlü soru ve sorununuz arda.cetinkaya[@ işareti]live.com adresine e-mail olarak atabilirsiniz.