Bir web uygulamasının Facebook Connect ile beraber çalışabilmesi için cross-domain iletişim dosyasının web uygulamasının kök dizininde bulunması gerekmekte. Bu dosya sayesinde Facebook ile uygulama iletişim kurabiliyor…Cross-domain iletişim olayına çok girmeden hemen asıl konuya dönelim.

Geliştirme ortamında geliştirilmekte olan bir uygulama için Facebook Connect metodlarını kullanmak ve test etmek bu bağlamda sorun çıkarıyordu. Geliştirme ortamında bir uygulama Facebook ile nasıl iletişim kuracak? Bu cross-domain dosyasını(xd_receiver.htm) geliştirme ortamında nasıl olacak şeklinde bir kaç soru almıştım…Biraz geçte olsa bunları cevaplamaya çalışacağım.

Öncelikle Facebook Connect sistemini kullanan bir uygulama geliştirmek istediğimizde Facebook tarafında uygulamayı yaratmak gerekecek. Bunun ile ilgili ayrıntılara girmiyorum, Facebook’un ilgili sayfalarında görseller ile beraber bulabilirsiniz bunu. Bu uygulamayı yaratırken, uygulamanın çalışacağı domain’i yazmak gerekecek. Bu domain’e yüklenen cross-domain iletişim dosyası(xd_receiver.htm) sayesinde uygulamanız Facebook ile iletişim kurabilmektedir.Ancak geliştirmekte olduğunuz uygulama için bu biraz söz konusu olamayacaktır. Çünkü Facebook, sizin geliştirme ortamınıza ulaşamayacaktır.

Bunun için küçük bir html dosyası ile Facebook’un geliştirme ortamınıza ulaşmasını sağlayabilirsiniz.Aşağıdaki kodu Test.htm olarak kaydedin.

23 <html xmlns=“http://www.w3.org/1999/xhtml”>

24 <head>

25 <title>Untitled Page</title>

26 </head>

27 <body>

28

29 <script type=“text/javascript”>

30 var newWindowLocation = “http://localhost:1694/Default.aspx” +window.location.search;

31 window.location = newWindowLocation;

32 </script>

33

34 </body>

35 </html>

Bu dosya Facebook Connect’in geliştirme ortamımıza yönelmesini sağlayacak.Yukarıda port ve sayfa ayarlarını istediğiniz gibi yapabilirsiniz.Peki bu dosyayı nereye koyacağız? Facebook uygulaması yaratırken ki belirttiğimiz domain altına koymamız yeterli olacaktır. Daha sonra uygulama ayar sayfasından Auth.Callback Url’i bu sayfa olarak ayarlamamız gerekmekte. Bu sayede Facebook, uygulamanız ile iletişim sağlamak istediği zaman bu sayfa sayesinde geliştirme ortamınızdaki uygulamaya ulaşabilecektir.

facebookwithaspnet

Ve artık geliştirme ortamınızdaki uygulama Facebook Connect ile beraber çalışabilecek. Şimdilik bu kadar…Sorunuz ve probleminiz olursa e-mail atabilirsiniz…

Edit: Bu arada bahsetmeyi unuttum…Aslında yazdım önceki yazılarda sanıyordum ama yazmamışım…:)

ASP.NET için Facebook Toolkit 3.0 versiyonu çıktı. Buradan indirebilirsiniz…Yeni versiyonda oldukça güzel yenilikler var ve en önemlisi Facebook ve Microsoft tarafından büyük bir destek ile beraber çıkmış olması. Yani resmi bir SDK demek çok yanlış olmaz sanırım. Ayıntırıları da buradan takip edebilirsiniz…