Cep telefonundan para yatırma,kiosklardan müzik dinleme,satın alma,ATM’lerden para çekme,yatırma gibi kullanıcı etkileşimli çalışan sistemler çok farkında olmasak da hayatımızda gün geçtikçe çok daha fazla yer alıyor,alacakta. Donanımsal yenilikler ile yapılabilecek sistemlerin gün yüzüne çıkması bu tarz uygulamaların kullanılabilirliğini artıracak gibi.

Müşteri odaklı yaklaşımların olgunlaştığı şu zamanlarda bu tarz sistemler de popülerliğini artıracak. Firmalar, müşterilerinin isteklerini karşılamak için müşterilerine daha fazla imkan sunmaya başlıyor. Bu imkanı sunarken de kullanıcı için nasıl kolaysa,nasıl daha rahat ihtiyaçlarını karşılayabiliyorsa o tarz sistemler sunmaya çalışıyor. Şu an için bu kavram fazla oturmuş olmasa da, bu yolda ilerliyoruz.
Microsoft’un geliştirmiş olduğu Surface ya da Apple’ın Ipod Touch gibi sistemler kullanıcı ile donanımsal araçları bu bağlamda bir birine yakınlaştıran sistemler. Yazılımsal olarak çıkan WPF(Windows Presentation Foundation) gibi kavramlar da bu tarz sistemler için uygulama geliştirmeyi kolaylaştırdığından, kullanıcı-donanım ilişkili sistemler çok daha kısa sürede hayatımıza girecek.

Peki bu neyi sağlayacak? İnsanların yeni teknolojilere daha kolay adapte olabilmesi,kısa sürede çok daha fazla iş yapabilmek sanırım ilk akla gelenler. ATM,Kiosk gibi bazı işleri kullanıcının kendi yapabilmesini sağlayan sistemler, hem sektörel anlamda hemde teknolojik anlamda önümüzdeki yıllarda çok gelişecek.

Kullanıcıların daha etkin bir şekilde iş içinde olacağı ve istedikleri gibi yönetebilecekleri sistemler firmalar tarafından da tercih ediler hale gelecek.Kendi üzerlerinde ki iş yükünü azaltmak ve, aslında işin merkezinde olan müşteriye daha iyi hizmet vermek için bu kaçınılmaz bir şey.Bize de yazılımcılar olarak her zaman ki gibi çok iş düşecek.
Dokunarak,sesle,göz hareketleriyle yönetilebilecek sistemler kullanıcıların da tercih edeceği sistemler haline gelecek. Çünkü daha kolay,hızlı yapabilecekler.

Önümüzdeki zamanlarda Microsoft’un Surface’i otel ve kumarhanelerde yaygınlaştırıyor olması, diğer firmaların bu tarz sistemlerini kullanıcıya sunması hayatımıza bir çok yeni şey katacak gibi görünüyor.