Şimcik çıktı da Acropolis ne diyeceksiniz. Acropolis, Microsoft’un .NET platformu için çıkardığı bileşen topluluğu. (: Bu basit ve anlamsız tanımdan sonra biraz daha ayrıntıya girelim.

.NET 3.0 ve Vista ile Microsoft, development konusunda yeni konseptler ile developer’ların karşısına çıktı ve oldukça güzel şeyler sunmaya başladı. Sunduğu şeyler, yeni çıkan teknolojiler ile uygulama geliştirme de çeşitli kolaylıklar sağladığından açıkcası baya bir tutuldu. Ancak ne yazık ki bence Microsoft şu zamana kadar pek de beklediği etkiyi yaratamadı. Yani bu benim düşüncem ama Visual Studio 2008 ile sanırım bazı şeyler biraz daha yerine oturmuş bir şekilde ilerlemeye devam edecek. Neyse Acropolis diyorduk. Acropolis’de Microsoft’un yeni nesil development konseptinin bir parçası. Modüler,iş ve çözüm odaklı kullanıcı uygulamaları geliştirmek için yeni çıkan bir kütüphane de diyebiliriz. Kütüphane demek biraz yetersiz kalabilir çünkü Visual Studio ile birlikte çalışan tool ve template’lerde mevcut. Peki biz bunu zaten yapıyorduk diyeceksiniz bir şekilde. Evet ama zaman zaman hendekler üzerinden develeri atlatarak yapılıyordu hala da yapılabilir,yapılır da. Ki IBM ve JAVA platformlarında buna benzer konseptlerde yok değil.

Peki bize ne kazandırıyor olacak bu Acropolis?Bir kere modular mimarisi sayesinde uygulamalarız üzeride büyük mimari değişiklikler yapmadan uygulamalarınız üzerinde kolayca değişiklik veya geliştirme yapabilmeniz. Aslında çok yüzeysel bir anlatım oldu ama giriş için bir şeyler oluştaracaktır aklınızda. Ayrıca geliştirmiş olduğunuz bir uygulama için yapmış olduğunuz component’ı yeniden başka bir uygulamada çok rahat ve basit bir şekilde kullanabilecek olmanız. Bunlar nasıl oluyor kısaca hemen bundan da bahsedim. Çünkü birazdan anlatacağım 2 bileşen yapısı Acropolis’in konsept olarak temelini oluşturuyor.

Parts: Kendi başına kullanılabilen ve tekrardan başka yerlerde kullanılabilen business logic ile ilgili arayüz bileşenleri. Burda önemli olan nokta arayüz bileşenleri olması. Partlar,başka partlar ile birlikte belli bir senaryo dahilinde beraber kullanılabiliniyor ve Form’lar oluşturuluyor.

Services: Service olayı, part ile aynı sadece arayüz olayının olmaması farkı olarak gösterilebilir. Ki bence bu çok büyür bir fark. Katmanlı mimarilerde Presentation Layer içinde zaman zaman ister istemez Bussiness Logic katılır. Her ne kadar ideal olan olmasa da, bu oluyor. Bunun nedeni de Business Logic’i Presentation Layer’ın yönlendiriyor konumda olması. Yani genellikle 100% bir ayrım yapılamıyordu Business Logic ve Presentation Layer’da. Yani yanılabiliyor olabilirim, açıkcası bu konu hakkında bilgilerini paylaşacak birileri varsa çok sevinirim. Ama benim düşüncem ve gözlemlediğim bu yönde. Neyse Parts ve Services’ler diyorduk…İşte sanırım Parts’larında olayı sanırım bu bahsettiğim konu ile ilgili,en azından ben açıdan yorumladım.

Visual Studio 2008 ve .NET 3.5’un tamamen realaese olması ile birlikte bazı taşlar tam olarak yerine oturacak. Gelişmeleri takip etmek için ve ayrıntılı bilgi için http://windowsclient.net/acropolis/default.aspx adresini ziyaret etmeniz yeterli.Şimdilik elimden geldiğince kendi çapımda takip etmeye ve buraya yazmaya çalışacağım. Bu konu hakkında ki bilgi ve düşüncelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.