WPF/E ( Windows Presentation Foundation/Everywhere) kod adında yeni bir plugin yayınladı. Teknik olarak bir plugin ancak bu plugin’nin arkasında büyük kavramlar yatıyor. WPF ile görsellikte yeni bir kapı açan Microsoft, WPF/E ile bazı eksiklikleri kapatmayı planlıyor. WPF ile yapılan browser application’lar platform bağlılığı yaratıyordu ve web’in bazı standartlarına uygun değildi. En basitinden WPF ile geliştirdiğiniz bir browser application’ını başka platformlarda çalıştırırken sorun yaşıyordunuz. Bu hem WPF’nin browser applicationları tarafındaki eksikliğiydi.Ancak WPF/E ile bu platform bağımlılığı kalkıyor ve web tarafında FLASH’e alternatif, hatta bence ileride FLASH’in yerini alabilecek bir kavram ortaya çıkıyor.

WPF/E, web tarafında interaktif uygulamalar sunmanızı sağlayan bir konsept.WPF bir alt kümesi demek çok yanlış olmaz. Alt yapısında .NET 3.0, ASP.NET ATLAS ve JavaScript’in güçlerini birleştirdiği bir mimari var. XAML olayının esnekliği ve kolaylığı web tarafında da oldukça etkileyici görsellikler sunmanızı sağlıyor.

Öncelikle bir kaç link paylaşmak istiyorum ki bazı şeyler daha anlaşılır olsun. Öncelikle http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=A3E29817-F841-46FC-A1D2-CEDC1ED5C948&displaylang=en adresinden WPF/E’nin December CTP’sini download etmeniz gerekiyor. Bu nasıl browser’ınızda flash animasyonlarını görebilmek için bir şey yüklemeniz gerekiyorsa o tarz oldukça küçük bir dosya. Ancak baştan hatırlamak istiyorum, bu CTP 18 Şubat 2007’ye de bitecek. Bu küçük download’u yaptıktan sonra http://channel9.msdn.com/playground/wpfe/PageTurn/default.html adresindeki WPF/E örneğini görebilirsiniz.

Eminim bu üstteki linkleri ziyaret ettikten sonra olaya bakış açınız değişecek. 2007’nin ortalarında tam olarak çıkması planlanan WPF/E şimdiden örnekleri ve çalışmalarıyla baya bir merak uyandıran bir kavram.Bakalım ileride daha neler olacak.