DirectX’in yeni versiyonu DirectX 10’nun çıkmasına az kaldı.Vista ile birlikte entegre bir şekilde gelecek olan yeni versiyon, eski versiyonlara göre oldukça kuvvetli.İlerleyen günlerde oldukça kapsamlı bir directX 10 yazısı burada olacak ama şu an bahsetmek istediğim ve üzüntü duyduğum bir konuyu söylemek istiyorum, o da artık Managed DirectX 2.0’ın artık olmayışı. 1 yıl önce Microsoft geliştiriciler için MDX 2.0’ı beta olarak çıkardı ve 1 yıl içerisinde bir çok revizyon ile bunu paylaştı. Ancak son çıkan DirectX October 2006 SDK’sı içerisinde artık MDX 2.0 Beta yok. Zaten beta olan bir şeyi kaldırmanın çok da önemi gözükmese de aslında geliştiriciler için çok büyük sorun çıkardı bu. Mevcut 2.0 çalışmalarımı MDX 1.1’e çevirmek gerçekten zahmetli ve sıkıcı bir iş oldu. MDX 1.1’in stable bir versiyon olması, aslında neden o varken 2.0’a geçtim gibi sorularıda bu zahmetli iş sırasında oldukça aklımı kurcaladı. Bu arada atlamadan birşey hatırlatmak istiyorum, MDX 1.1, .NET 2.0 ile beraber çalışıyor.

 

Peki neden böyle bir şey oldu?

XNA Framework’ü önümüzdeki aylarda,çok yakın bir zamanda çıkacak. XNA ile baya iddialı olan Microsoft, tüm DirectX geliştiricilerini sanırım bu platform altında toplamak istiyor. Fena da etmiyor aslında ama bu şekilde zahmet çıkarması biraz kafa karıştırıcı.

Özet olarak artık Managed DirectX 2.0 Beta yok.Destek de yok. Yani mevcut 2.0 uygulamalarınızı ya 1.1’e çevireceksiniz ya da XNA’e merhaba diyeceksiniz ki, Microsoft’un da istediği bu.